Okayama Notre Dame Seishin Üniversitesi Department of Contemporary Sociological Studies Bölümü Öğretim üyesi Prof.Dr. Ryoichi Kontani başkanlığındaki arkeoloji ekibi, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleri ile Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında yürütülmekte olan Kültepe Kazıları’ndaki çalışmalarına 2024 yılında da devam etti.

Okayama Notre Dame Seishin University Department of Contemporary Sociological Studies faculty member Prof. Dr. Ryoichi Kontani continued their work in the Kültepe Excavations, which are being carried out under the leadership of Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, with the permissions of the Ministry of Culture and Tourism of the Republic of Turkey, in 2024.

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleri ile, 2024 yılından itibaren Yale Üniversitesi Faculty of Arts & Sciences Near Eastern Languages and Civilizations  Bölümü’nden Prof. Dr. Harvey Weiss başkanlığındaki arkeoloji ekibi Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında yürütülmekte olan Kültepe kazılarında çalışmalarına başladı. 

Yale University Faculty of Arts & Sciences Near Eastern Languages ​​and Civilizations Department archaeology team, led by Prof. Dr. Harvey Weiss, started their work in the Kültepe excavations, which are being carried out under the leadership of Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, with the permissions of the Ministry of Culture and Tourism of the Republic of Turkey, starting in 2024.

The Milan University archaeology team, headed by Prof. Dr. Luca Peyronel, continued its work at the Kültepe Excavations in 2024.

Prof.Dr. Luca Peyronel başkanlığındaki Milan Üniversitesi arkeoloji ekibi TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleri ile, Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında yürütülmekte olan Kültepe Kazıları’ndaki çalışmalarına 2024 yılında da devam etti. 

Milan University archaeology team, led by Prof. Dr. Luca Peyronel, continued their work in the Kültepe Excavations, which are being carried out under the leadership of Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, with the permissions of the Ministry of Culture and Tourism of the Republic of Turkey, in 2024.

Kayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran arkeolojik bulgu ve belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri’nde cumhuriyetin 100. yılında 4 bin 200 yıllık kalıp bulundu. Eseri kazı ekibi olarak cumhuriyetin 100. yılına armağan ettiklerini söyleyen Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, “Çok özel bir buluntu. İlk defa Kültepe’de böyle bir eser çıkıyor. Bunu da tüm Kültepe heyeti olarak cumhuriyetimize armağan ediyoruz” dedi.

Kayseri-Sivas karayolu üzerinde bulunan Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri’nde Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığındaki kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle devam ederken, elde edilen bulgular tarihe ışık tutuyor. 6 bin yıllık köklü geçmişi olan Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri’nde kazı çalışmaları 75 yıldır aralıksız devam ediyor. Bu yılki kazılara ilişkin bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, “Kazılar temmuz ayından bu yana olanca hızıyla devam ediyor. Kazılar bu sene hem Kültepe’de hem Karum’da gerçekleştirildi. Bereketli bir sezon geçirdik diyebilirim. Özellikle tepede yaptığımız çalışmalarda, bizim şimdiye kadar sorularını sorduğumuz, cevaplarını merak ettiğimiz birçok alanda kazı yapma fırsatı bulduk. Onlardan bir tanesi de ’Kültepe’deki meşhur Asurlu tüccarların gelmeden önceki dünyası nasıldı’ sorusu vardı. Bu anlamda da yaptığımız kazılarda Asurlular gelmeden önce burada büyük bir yerleşim olduğunu öğrenmiştik. Ama şöyle bir durum söz konusu. Asurlu tüccarlar gelmeden önce buradaki daha erken sarayların 2200’lerde sona erdiğini görüyoruz. Ondan sonra da kazı yaptığımız alanda özellikle bir yerleşim modelinde değişiklik görüyoruz. Bu alanda daha küçük, ev tipinde yerleşimlerle karşılaşıyoruz. Normalde bu alanda anıtsal yapılar kazıyoruz ama 2200’lerde bu büyük yapılar sona eriyor ve küçük yapılar ortaya çıkmaya başlıyor. Bunlar bizim için de sürpriz oldu. Aslına bakarsanız tamamen Kültepe’de krallık döneminin devam ettiğini düşünüyorduk ama yaklaşık 200 yıla yakın bir dönem içerisinde küçük bir yerleşim modeliyle karşılaşıyoruz. Bu anlamda ilginç oldu” dedi.

Kültepe’de ilk kez 4 bin 200 yıla tarihlenen bir kalıp bulduklarını ve bu eseri kazı ekibi olarak cumhuriyete armağan ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Kulakoğlu, “Bu alanda yaptığımız çalışmalarda o döneme ait olan eserlerle karşılaştık. 2023 bizim için çok önemli bir yıl. Başta cumhuriyetimizin 100. yılı. Aynı zamanda da Kültepe’nin 75. yılı. Prof. Dr. Tahsin Özgüç ve eşi Nimet Özgüç 1948 yılında ilk kez Kültepe’de kazılara başladı. Bugün 75. yılını kutluyoruz, cumhuriyetimizden 25 yaş genç bir kazı. Kesintisiz olarak Anadolu’da, belki de dünyada devam eden tek kazı. Ara vermeksizin kazılar devam ediyor. Bu sene bulduğumuz bir eseri de cumhuriyetimizin 100. yılına armağan etmek istiyoruz. Bir figür kalıbı. Çok özel bir buluntu. İlk defa Kültepe’de böyle bir eser çıkıyor. Bunu da tüm Kültepe heyeti olarak cumhuriyetimize armağan ediyoruz. Aşağı yukarı 4 bin 200’lü yıllara tarihlenen bir kalıp. Eski Tunç Çağı dediğimiz, Asurlu tüccarlar gelmeden önceki döneme ait kalıp parçası. Bu nedenle bizim için özel bir buluntu. İçinde aslan figürü var, iğne başları, boncuklar, ağaç şeklinde modeller var. Bunlar muhtemelen altın, gümüş ya da bakır türündeki metalleri buna dökerek kalıbını alıyorlar” ifadelerini kullandı.

https://www.iha.com.tr/kayseri-haberleri/tarihe-isik-tutan-kultepeden-cumhuriyetin-100-yilina-4-bin-200-yillik-armagan-40372022

Kültepe Kaniş Karum Örenyeri’nde, 1948 yılında başlayan kazılar 75 yıldır sürüyor. Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, “Kültepe, yaklaşık 3 kilometrelik alana sahip. En az 5 bin yıl daha sürecek bir kazı periyoduna ihtiyacımız var” dedi.

Tarihi 6 bin yıl öncesine dayanan Anadolu’nun ilk yazılı tabletlerinin bulunduğu Kayseri’deki Kültepe Kaniş Karum Örenyeri, kent merkezine 24 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Hititlerin Anadolu’da kurduğu ilk kentin kalıntısı olan höyük ve onu saran karumdan oluşan Kültepe Örenyeri’nde, yönetim binaları, dini yapılar, ev ve dükkân ile atölye kalıntıları yer alıyor. 1948 yılından bu yana örenyerinde devam eden kazı, restorasyon ve envanter çalışmaları, Kültepe’yi Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri haline getiriyor.

Kazı Başkanı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, “Kültepe, Türkiye’nin en eski kazılarından bir tanesi. Atatürk‘ün emriyle Anadolu’da arkeolojik araştırmalara ağırlık verilmeye ve aynı şekilde bunu takip eden çeşitli dönemlerde yeni kazılar yapılmaya başlandı” dedi.

Prof. Dr. Kulakoğlu, şöyle konuştu: “Kültepe yaklaşık 3 kilometrelik alana sahip. Yapılan kazılar, 3 kilometrelik alanın yüzde 1 veya 2’si kadar. Eğer Kültepe’yi tamamen kazmamız gerekiyorsa, ki gerekmiyor, bundan sonraki nesillere de bırakmak gerekiyor. En az 5 bin yıl daha sürecek bir kazı periyoduna ihtiyacımız var. Kültepe’nin önemi, hepinizin bildiği gibi esasen Anadolu tarihini başlatmasıdır. Şimdiye kadar yapılan kazılarda 23 bin 500 civarında tablet bulundu. Eğer kazılar tamamen yapılmış olsa birkaç 100 bin tableti görebiliriz.”

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/kultepede-kazilar-5-bin-yil-surecek-42291574

Kayseri Müzesi’ndeki eski Kaniş eserlerinin restorasyonu ve tanıtımı için sürdürülebilir Türk-İtalyan ve Yunan ortak projesi kapsamında düzenlenen “Tarih ve Endemik Bitkiler Buluşuyor / Kültepe-Kaniş Eserleri ve Endemik Bitki Türleri Sergisi” açılış törenini onurlandırmanızı rica ederiz.

Açılış Töreni : 16:00 – 17:00

Kokteyl : 17:30 – 18:30

Tarih : 27 Ağustos 2022

Yer : Kayseri Müzesi

30 Temmuz 2022 – 2 Ağustos 2022 tarihleri arasında Kültepe Kazı Başkanlığı ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenecek olan ” 5. Uluslararası Kültepe Toplantısı ve Bellek Kültepe Sergisi ” açılış törenine teşrifleriniz bizleri onurlandıracaktır.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa Birliği’nin “Ortak Kültürel Miras Hibe Programı: Türkiye ile AB-II arasında Koruma ve Diyalog (CCH-II)” çağrısı kapsamında başvurduğu Kültepe-Kaniş Karum ile ilgili yapılacak olan ve Avrupa Birliği tarafından kabul edilen iki ayrı proje için Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da toplantı gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği Kültepe-Kaniş Karum’da yürütülecek “Kayseri Müzesi’ndeki Eski Kaniş Eserlerinin Restorasyonu ve Tanıtımı İçin Sürdürülebilir Türk-İtalyan ve Yunan Ortak Projesi ile Eski Kaniş Kültürel Mirası ve Kültepe Kazıları’nın 70 Yıllık Hikâyesinin Dijitalizasyonu için Sürdürülebilir Türk-Bulgar Ortak Projesi” Avrupa Birliği’nce kabul edildi.

Eski Kaniş Kültürel Mirası ve Kültepe Kazıları’nın 70 Yıllık Hikayesinin Dijitalizasyonu için Sürdürülebilir Türk-Bulgar Ortak Projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcuman, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Elcuman’a, Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioğlu, Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kent Tarihi ve Tanıtımı Başkanı Gürcan Senem ile proje ortaklarından Diana Kasmetska, Prof. Dr. Diana Gergova eşlik etti.

150 bin Euro bedelli proje kapsamında gerçekleşen toplantıda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcuman, Kayseri ile ilgili kısa bir sunum gerçekleştirerek, belediyenin yaptığı kültürel faaliyetleri ve destek verdiği kazıları anlattı.

Proje ortaklarından olan Belsin Vakfı Başkanı Halit Erkiletlioğlu ise Kayseri’nin tarihi ile ilgili genel bilgiler verdi. Projeden duyduğu memnuniyeti dile getiren Erkiletlioğlu, tüm Bulgar vatandaşlarını Kayseri’nin tarihi ve doğal güzelliklerini görmeye davet etti.

Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ise Kültepe’nin geçmişi hakkında detaylı bir sunum yaparak, Kültepe’nin dünya ve Kayseri tarihi açısından önemini anlattı. Kulakoğlu, yine proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili bir sunum yaptı.

Son derece verimli geçen toplantı sonunda Bulgar akademisyen ve arkeologlar Kayseri tarihi ve belediyenin kazılara verdiği destekler ile ilgili övgü dolu sözler sarf ederken, toplantıda izleyicilere Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Zenginlikler Şehri Kayseri’ adlı tanıtım filmi izletildi.

https://www.kayseri.bel.tr/haberler/bulgaristanda-kayseri-kultepe-ruzg%C3%A2ri10477

Antik Kentler, arkeolojik kalıntılar ve yerli flora 1 (Roma) webinarına herkes davetlidir.